times
Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Konutlarda Trampa İşlemi Nasıl Yapılır?

Güncelleme: 01.12.2023
Yayımlama: 30.09.2015
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Trampa İşlemi Nedir? 

Kelime anlamı olarak trampa; ticari bir değeri olan malın para aracılığı olmaksızın, bir başka malla değiştirilmesi, takas edilmesi anlamını taşır. Konutta trampa işlemi ise bina sıfırdan yapılırken dairelere projeye uygun kapı numarası verilmemesinden kaynaklanır. Konut kredisi kullanmak isteyen tüketici satın alacağı evde trampa sorunu ile karşılaşabilmektedir.


En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" konut kredisi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca bankaların konut kredisi faizlerini karşılaştırmak için konut kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Konutlarda Trampa Sorunu Nasıl Tespit Edilir?

Ekspertiz sürecinde yapılan incelemeler sonucunda mevcut daire numarası ile projedeki daire numarası arasında uyumsuzluk olduğu tespit edilir. Örneğin binada daire 5 olarak görünen konut, projede daire 6 olarak yer alıyorsa banka ipotek koyamayacağı için eksper raporunu olumsuz olarak sunar ve ilgili problem düzeltilmeden tüketici konut kredisi kullanamaz.

Ekspertiz raporunda yaşanabilecek sorunlar hakkında bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

Satın Almak İstenen Konutta Trampa Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Konutu satın almadan önce ilgili tapu sicil müdürlüğünden ve ilgili belediyeden kapsamlı araştırma yapmak fayda sağlayabilir. Proje onayı ve ruhsat verilme işlemi ilgili belediye tarafından yapılır. Bu nedenle hatalı blok ya da daire numarası olup olmadığı kolaylıkla tespit edilir.

Konutlarda Trampa Probleminin Çözümü

Tapu kadastro numaralandırma yaparken projeyi esas alır. Daha önceden numara uyumsuzluğu olan tüm kat ve blok maliklerinin bir araya gelerek, tapu müdürlüklerine başvurmaları ve kat mülkiyetine şerh koyarak yeniden kat mülkiyeti tesis edilmesini istemeleri gerekirdi.

Günümüzde düzeltme işlemi artık lisanslı harita kadastro bürolarının hazırlayacağı teknik raporla yapılabilmektedir. Hazırlanan raporları belediyelere, belediye mücavir alanı dışında olan yerler ise ile özel idarelere onaylatarak tapu müdürlüklerine bildirimde bulunabilirler.

Trampa İşleminde Tapu Harcı

Trampa işlemi için tapu harcı ödenmelidir. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 24.03.2017 tarihli ve 89472969-36166 sayılı yazısında yer alan bilgiye göre;

Gayrimenkullerin bedel ve miktar farkı gözetilmeksizin karşılıklı olarak trampa edilmesi halinde, tapu harcının bu iki gayrimenkulden emlak vergisi değeri yüksek olanı esas alınarak bu değer üzerinden, bu değerden yüksek bir değerin bildirilmesi halinde ise bildirilecek değer üzerinden her iki gayrimenkul için ayrı ayrı harç aranılması; trampa işleminin bedel ve miktar farkı gözetilerek gerçekleştirilmesi halinde ise her bir gayrimenkul için emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilen gerçek satış bedeli üzerinden harç aranılması gerektiği" bildirilmiştir. Tapu harcı hakkında daha detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için tapu harcı sayfamızı ziyaret edin.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder