Emlakçı Komisyonu Hesaplama

Güncelleme: 15.10.2024
Paylaşshare-rounded
Komisyon Tipi
dropdown
Konut Bedeli

TL

Calculator-2

Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?

1

Emlakçı komisyonu satış ve kiralama işlemlerine göre ayrı hesaplanır.

2

Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonunda en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%20)" alınarak hesaplanır.

3

Gayrimenkul kiralama işlemleri için emlakçı komisyonu ise en fazla "bir aylık kira bedeli + KDV (%20)" alınabilir.

İçindekiler
scrollup

* Hesaplama aracımızı tüm gayrimenkullerin (ev, iş yeri, arsa vb.) satış ve kiralama işlemlerinde emlakçı komisyonu hesaplaması için kullanılabilir. 

*Tapu alım satım işlemlerinde ödenecek harç hesaplaması için tapu harcı hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Emlakçı Komisyonu

Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir. 

Kiralama İşlemlerinde Emlakçı Komisyon Oranı 

Gayrimenkul kiralama işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "bir aylık kira bedeli + KDV (%20)" olarak alınabilir. Genel uygulama olarak kira komisyonu kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenir.

KDV işlemleri hakkında detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için KDV Hesaplama aracımız kullanın.

Emlakçı Komisyonu Yönetmeliği

Emlakçı komisyon oranları, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenir. Taşınmaz ticareti hakkında usul ve esaslar temel olarak bu yönetmelik kapsamında düzenlenir.

Emlakçı komisyonu hakkında ilgili yönetmelik maddeleri:

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'in 20. Maddesinde:

  1. Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz.
  2. Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz.
  3. Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır.

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

Konut Gösterilmesinden Dolayı Emlakçı Bedel Talep Edemez

Emlakçı taşınmazın gösterilmesinden dolayı herhangi bir hak veya bedel talep edemez. Ancak sadece taşınmaz ilçe dışında ise ulaşım bedeli talep edebilir.

Emlakçının Aradan Çıkarılması Durumunda 

Emlakçı ile yapılan sözleşme süresi içerisinde emlakçının göstermiş olduğu gayrimenkul, doğrudan ev sahibinden kiralanır veya satın alınırsa emlakçı hizmet bedelini yani sözleşmede yazan komisyonunu almaya hak kazanır. İlgili yönetmelik maddesi:

20. Madde (6) Taşınmazın yetkilendirme sözleşmesinin süresi içinde, taşınmaz gösterme belgesini düzenleyen işletme bertaraf edilerek doğrudan iş sahibinden satın alınması veya kiralanması durumunda işletme hizmet bedeline hak kazanır.


Konut satışında elde edilen kâr üzerinden ödenen değer artış kazancı vergisi hakkında bilgi almak ve hesaplama yapmak için gayrimenkul değer artış kazancı vergisi sayfamızı ziyaret edin.


Emlakçı Komisyon Sözleşmesi Nedir?

Bir gayrimenkul alınmak istendiği takdirde emlakçıya başvurulursa sözleşme yapılması gerekir. Sözleşmede gayrimenkulün değeri, ödenecek komisyon tutarı ve diğer işlemler hakkında bilgiler yer alır. Emlakçının alıcı ve satıcı arasında aracı olduğu hizmetler bu sözleşme kapsamında gerçekleşir. Emlakçı, komisyon sözleşmesi ile alıcı ve satıcıya hak ve sorumluluklar yükler. Bunun için sözleşme şartlarını okumadan imzalamamanız ileride çeşitli mağduriyetler yaşamamanız adına önemlidir. Emlak Alım Satım Sözleşmesi örneğine ulaşmak için linke tıklayın.

Emlakçıya Komisyon Tutarını Ödemediğiniz Durumda Ne Olur?

Alıcı ve satıcılar, emlakçı ile yaptıkları sözleşme kapsamında belirlenmiş komisyon oranlarını ödemek zorunda (komisyon tutarı aracımızda hesapladığımız tutar üzerinde değilse). Çünkü bu sözleşme emlakçı için hak, alıcı ve satıcı için ise bir borcun doğmasına sebep olur. Taraflar borç yükümlülüğünü verilen süre içerisinde yerine getirmediği durumda ise icra takibi sözleşme kapsamında başlatılabilir.

Örnek Emlakçı Komisyonu Hesaplama

Gayrimenkul değeri
Alıcının Komisyonu (KDV Dâhil)
Satıcının Komisyonu (KDV Dâhil)
Toplam
500.000 TL
12.000 TL
12.000 TL
24.000 TL
800.000 TL
19.200 TL
19.200 TL
38.400 TL
1.200.000 TL
28.800 TL
28.800 TL
57.600 TL

Kaynaklar:

05.06.2018 Tarihli 30442 Sayılı Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik

Hesapkurdu.com KDV Hesaplama

Makaleyi faydalı buldunuz mu?

4,1 Puan - 160 Kullanıcı

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Hesapkurdu Fırsatlarından Haberdar Ol!

Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!

Devam ederek aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder