45.000 TL'ye varan nakit fırsat!
0
faizli
Katılım Bankalarında Kredi Yapılandırma
Katılım Bankasında Yapılandırma İşlemi
Tüm bankalar müşterilerinden gelen talepleri dikkate alarak işlemlerinde yardımcı olma ve müşteri memnuniyetini sağlama noktasında yüksek çaba harcar. Bu bağlamda kredi yapılandırma talepleri müşterilerden bankalara gelen en önemli işlem kalemleri arasında yer alır.
Katılım bankaların çalışma şekilleri klasik bankalardan farklı olduğu için yapılandırma işlemleri de mevzuatın izin verdiği ölçüde, sınırlı olarak yapılabilir. Burada yapılandırma işlemi için inisiyatifin bankada olduğu unutulmamalıdır. Bankanın yasal olarak refinansman/yapılandırma zorunluluğu bulunmaz.
Katılım bankaları müşterilerini memnun edebilmek adına yapılandırma noktasında tercih ederse yardımcı olabilir. Yapılandırma yapma yetkisi her zaman genel müdürlük bazında mevcut olduğu için bazı müşteriler için her zaman yapılandırma yapılabilir. Özellikle ticari nitelikli müşteriler için yapılandırma işlemi her dönem yapılabilir. Tamamen bankanın uyguladığı ve tercih ettiği bir politika söz konusudur ve dönemden döneme değişkenlikler gösterebilir.
En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:
*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca bankaların konut kredilerini karşılaştırmak için konut kredisi faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.
Katılım Bankası Yapılandırma İşlemine Onay Vermezse Ne Yapılabilir?
Tüketici mevcut kredisi için yapılandırma talebini kredi şubesine sunar. Banka genel müdürlüğü işlem için nihai kararını verir. Burada yasal açıdan bankanın bir zorunluluğu olmadığını tekrar hatırlatalım. Banka müşteri memnuniyetini sağlamak adına işlemden ciddi anlamda zarar görmüyorsa kabul edebilir. Banka politikası gereği talebi uygun görmeyerek ret kararı da alabilir.
Tüketicinin vereceği en doğru karar; piyasa koşullarını göz önünde bulundurarak, kredisini yeni bir bankaya transfer etmesi olacaktır. Özellikle özel bankalar bu yöndeki kredi taleplerini olumlu karşılar ve tüketiciye en uygun, en dip oranlarını sunarlar. Çünkü banka için yeni bir müşteri kazanımı söz konusudur.
Kredi müşterisinin elindeki en önemli kozu; başka bankaya geçebilme imkânının her zaman geçerli olmasıdır. Mevcut banka müşterisini kaybetmemek adına kendisine özel oranlar verebilir. Tüketici en doğru zamanda kredi transfer kozunu seçerek avantaj sağlayabilir ve kâr edebilir.
Yapılandırılmış kredi borcu ödenmezse ne olur öğrenmek için ilgili yazımızı inceleyin.
Katılım Bankası Nedir?
Faizsiz olarak çalışmayı benimseyen katılım bankacılığında, kredi verme noktasında kâr-zarar ortaklığı ön plana çıkar. Katılım bankaları müşterilerinin nakit ve sermaye ihtiyaçlarını faize karışmadan temin etmelerine katkıda bulunur.
Kâr ve zarara katılma prensibine dayanmakla beraber ticaret, fon toplama, finansal kiralama yöntemlerinin kullanıldığı bir bankacılık modelidir. İslami bankacılık kriterlerine dayanır.
Faizsizlik Prensibi Nedir?
Klasik bankalar müşterilerinden para toplarken, başlangıç aşamasında bu işlem için ödeyeceği faiz tutarını net olarak paylaşır. Katılım bankalarında toplanan tutarlar sonucu oluşan fon yatırımlarında herhangi bir faiz ödemesi olmadığı ve önceden öngörülemediği için gelir taahhüdünde bulunulamaz.
Katılım bankası müşteriden gelen talep doğrultusunda mevcut anaparayı ödemek yerine finansal kiralama (talep edilen malı peşin alıp, müşteriye vadeli satmak) ya da iş ortaklığı sonucu oluşacak proje yöntemiyle karşılayabilir.
Kâr Payı Nedir?
Terim olarak, bir işletmenin maliyet giderleri ve zararları düşüldükten sonra kalan net kârının ortaklara dağıtılması öngörülen ve her paya düşen bölümü anlamına gelir. Temettü olarak da ifade edilen kâr payı katılım bankacılığının temelini oluşturur.
Kar Payı ile Faiz Arasındaki Fark Nedir?
Klasik bankalarda kullanılan faiz terimi ile katılım bankacılığında kullanılan kâr payı terimleri arasında farklılıklar bulunur. Faiz, yatırılan paranın belirli bir süre sonunda tasarruf sahibine kâr bırakması işlemidir. Faizde ne kadar kazanç sağlanacağı bellidir.
Kâr paylarında ise ne kadar kazanç sağlanacağı belli olmamakla birlikte tasarruf sahibi dönem sonunda zarar da edebilir.
Tabloda farkları ayrıntılı olarak görebiliriz.
Kâr Payı | Faiz |
Alışveriş ya da ortaklık anlaşmasıdır | Borç ve faiz anlaşmasıdır |
Yalnızca vade sonunda belli olur | Vade başında oran bellidir |
Ticaret işlemi sonucunda ortaya çıkan kar ve zarar ortak havuza aktarılır | İşlemdeki faiz oranı değişmez |
Fon sahiplerine kar ya da zarar olarak dağıtılır | Zarar etme riski yoktur |
Anapara garantisi bulunmaz | Anapara garantisi bulunur |
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.