45.000 TL'ye varan nakit fırsat!
0
faizli
Depreme Dayanıklı Ev Almak İçin Öneriler
- Binanın kat mülkiyetinin olup olmadığını kontrol edin.
- Hangi yıl inşa edildiğini kontrol edin.
- İnşaat yönetmeliklerine uygun olup olmadığını kontrol edin.
- Bulunduğu lokasyonun deprem riskini araştırın.
- Binanın temel ve kolonlarını kontrol edin.
- Bodrum katını inceleyin.
- Kat planını kontrol edin.
- Önceden hasar görüp görmediğini araştırın.
- Yalıtım sistemini kontrol edin.
- Zemin katında dükkan varsa duvar yıkımı olup olmadığını kontrol edin.
Binanın Kat Mülkiyeti Olup Olmadığını Kontrol Edin
Kat mülkiyeti tapusu çıkarabilmek için iskan belgesi bulunması mecburidir. Yani kat mülkiyetine sahip bir konut, bina planı ve mevzuatlara uygun bir şekilde tamamlanmıştır. Ancak kat mülkiyetine sahip olsa dahi konutta veya bina sonradan değişiklik yapılmış olabilir. Bunun için sadece kat mülkiyeti olması her zaman konutun ilgili mevzuata uygun olduğu anlamanına gelmez.
Bir de konutun yapıldığı yıl özellikle 2001'den öncesi kat mülkiyetinin olması depreme dayanaklı olduğu anlamına da gelmez. Çünkü yıllara göre kat mülkiyeti alma şartları değişiklik gösteriyor ve 2001 yılından önce konutların depreme dayanıklı inşa edilmesi ile alakalı kapsamlı bir mevzuat bulunmuyor.
Kat mülkiyeti hakkında detaylı bilgi için kat mülkiyeti ve irtifakı nedir sayfamızı inceleyin.
Hangi Yıl İnşa Edildiğini Kontrol Edin
Projedeki Kat Planına Uyulup Uyulmadığını Kontrol Edin
Projede planlanmış kat planlarına uyulmayan binaların depremden hasar görme ihtimali daha yüksek olabilmektedir. Örnek; proje kat planında 5 katlı olup yapılan binanın 7 katlı olması risk oluşturur.
Kat sayısına ek olarak, projedeki kolonların planlanan aralıkları ve kalınlıkları da plana uygun yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Dahil olunan proje inşaat halinde ise, projenin zemin raporunu ilgili kişilerden istenerek kontrol edilmeli.
Daha Önce Hasar Görüp Görmediğini Araştırın
Hasar raporu ile birlikte önceki dönemlerde deprem ve çeşitli nedenlerden binanın hasar alıp almadığını öğrenin. Bu sayede, binanın aldığı hasarların detaylarını ve hasarın ne kadar geçerli olup olmadığını görebilirsiniz.
Binanın Temelinin Kalite Durumunu Kontrol Edin
Zemin katın ve kolonların kontrol edilmesi binanın temeliyle ile alakalı bilgi sahibi olmanıza yardımcı olabilir.
Evin zeminindeki kolonlarda herhangi bir çatlak olması veya zemin katın 3 metreden yüksek olması durumunda bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Ayrıca, zemin katının her yerinin duvar olması gerekiyor. Dükkân vesaire için yapı duvarları yıkılarak bölmelerin kullanılması binanın depreme karşı dayanıklı olmasını olumsuz etkiliyor.
Bodrum Katı ve Yalıtım Kontrolü Yapın
Binanın bodrum katını nemli ya da kötü durumda olması, depreme dayanıklılık açısından tehlike oluşturabilir. Bu yüzden bodrum kata inip nem, rutubet var mı bakmalı ve yalıtım sistemlerini kontrol etmelisiniz.
Özellikle binada su yalıtımı olmaması durumunda; sel, yağmur gibi durumlarda binanın temeli giderek bozulabilir ve olası depremde risk oluşturabilir.
Bulunduğu Lokasyonun Deprem Riskini Araştırın
Deprem güvenliği için yerleşim yerlerini titizlikle seçmeliyiz. Ülkemiz topraklarının %92’si deprem riski taşıyor ancak burada önemli olan, daha az riskli bölgelerin yaşamak için tercih edilmesidir. Deprem riski oranı ile birlikte toprak yapısını da incelemeli ve bir uzmandan yardım almalısınız.
Ev alırken deprem dışında da nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli yazımızı inceleyin.
Evin Depreme Dayanıklılığını Sorgulama
Mevcutta oturulan, kiralanması ya da alınması düşünülen konutun deprem riski açısından sorgulamak için AFAD deprem risk raporları e-devlet üzerinden incelenebilir. Bunun için yapılması gereken e-devlet şifresiyle sisteme giriş yaparak "AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritaları" bölümüne risk kontrolü yapılacak konutun adres bilgilerini girmek gerekir.
Konut Sigortası Yaptırmayı Unutmayın!
İster ev sahibi, ister kiracı olsun Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) haricinde, konut sigortası yaptırmaya dikkat edilmeli. Konut sigortası herhangi bir olumsuz durumda büyük maddi hasarlardan kurtaracaktır. Ana teminatlar ve ek teminatlar ile konut sigortası kapsamı daha da genişletilebilir. Böylece hem ev hem de eşyalar olası bir depreme karşı güvence altına alınmış olur.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.