times
Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Banka Kredilerinde Sigorta İşlemleri

Güncelleme: 15.10.2024
Yayımlama: 30.09.2015
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Banka Kredilerinde Sigorta İşlemleri

Sigorta, kredi işlemlerinde maliyet kalemi olarak hesaplamamız gereken ürünlerden biri olarak karşımıza çıksa da aslında geleceğe yapılan bir yatırım olarak da düşünülebilir. Günümüzde yalnızca konut kredileri için geçerli olan ve yasal açısından yaptırılması zorunlu kılınan “Zorunlu Deprem Sigortası” dışındaki tüm sigortalar tüketicinin isteği ve talebine bağlı olarak yapılmalıdır.

Sigorta Nedir?

Sigorta; önceden ödenen prim karşılığında, bir kimsenin ya da bir şeyin herhangi bir yönden ilerde karşılaşabileceği zararı gidermek için bu işle uğraşan bir kuruluşla yapılan bağlantı sözleşmesi olarak tanımlanır. Bankalar vermiş oldukları kredilerin geri ödenmeme riskini azaltabilmek adına tüketicilere sigorta yapmayı genellikle zorunlu kılar. Her bankada ve her sigorta kurumunda tüketiciye sunulan fiyatlamalar farklılıklar gösterebilir.

Banka Kredilerinde Tüketici Tarafından İsteğe Bağlı Sigortaların Yapılmaması Durumu

Ülkemizde yasal açıdan isteğe bağlı olan sigortalar bankalar tarafından tüketicilere bir zorunluluk olarak sunulur. Banka, kendi riskini minimize etmek için verdiği kredilerde bazı sigorta kalemlerinin de mutlaka yapılmasını şart koşar. Sigortalı ve sigortasız faiz seçenekleri sunarak fiyatlama yapabilir. Sigortalı faizler sigortasız faizlere kıyasla çok daha düşük olur ve tüketici toplam maliyete bakarak hangi ürünü seçtiğine karar vermelidir.

Kredi İşlemlerinde Yapılan Sigorta Çeşitleri

Bankanın sunmuş olduğu sigorta tekliflerini kabul etme zorunluluğu olmamakla birlikte tüketici istediği herhangi bir kurumdan sigorta işlemlerini bireysel olarak yaptırabilir. Burada önemli olan nokta; bankanın istediği ve tüketicinin de kabul ettiği sigorta türünün yapılmış olmasıdır. Bu nedenle kişi istediği bir sigorta kurumundan poliçesini satın alabilir ve bankaya sunabilir.

Konut Sigortası: Evinizi deprem, sel, terör, yangın, hırsızlık, dahili su, fırtına, vb. risklere karşı güvence altına alan bir poliçe türüdür. Yani evinize gelebilecek her türlü riski teminat altına alır. İsteğe bağlı bir sigorta türüdür.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK): Zorunlu deprem sigortası poliçesi depremin ve deprem kaynaklı yer kayması, yangın, infilak ve tsunaminin neden olabileceği hasarlara karşı konutları güvence altına alır. Banka ve tapu işlemlerinde konutun Zorunlu Deprem Sigortasını yaptırmadan herhangi bir işlem yapılamaz. 

Hayat Sigortası: Bazı bankalarda zorunlu tutulan hayat sigortası, krediyi kullanan kişinin hayatını kaybettiği tarihten itibaren, tüm borcunu faizi ile karşılayan bir sigorta türüdür. Bu durumda varislerinize herhangi bir borç kalmadan, kredi borcunuz sigorta şirketi tarafından karşılanır.

İşsizlik Sigortası: Çalışılan dönemde ya da kredi kullanırken yapılabilen bu sigorta türünde, işlemlerin işsiz kalınmadan önce yaptırılması gerekir. İşsizlik durumunda kişiye maddi destek sağlar. 

Bireysel Emeklilik Sigortası (BES): Bireylerin gelir elde ettikleri dönemde düzenli olarak tasarrufta bulunmaları, yatırıma yönlendirilen tasarruflarıyla birikim oluşturmaları ve emeklilikte gelir elde etmeleri üzerine kurulmuş bir özel emeklilik sistemidir. Bankalar kredi kullanımlarında genelde zorunlu tutmamakla birlikte tavsiye etmektedirler.

Ferdi Kaza Sigortası: Sigorta poliçesi süresince gerçekleşen herhangi bir kaza sonucu sizi koruyan bir güvencedir. Kaza sonucu oluşabilecek tedavi masraflarını karşılamanın yanında kaza sonucu eğer sigortalı sakat kalırsa kendisine; vefat ederse lehtarına güvence sağlar. 

Sonuç Olarak

Kredi kullanan kişi tercih edeceği sigortaları yaptırarak kendisi ve ailesi için oluşabilecek riskleri sıfırlayabilir ve yaşanabilecek olumsuz durumlarda varislerine herhangi bir borç bırakmadan onları güvence altına alabilir. Banka da kendi riskini azaltacağı için sigorta yaptırmak hem tüketici hem de banka açısından ortak fayda sağlar. Mutlaka fiyat açısından en uygun sigortanın bulunması ve tercih edilmesi gerekir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder