times
Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Güncelleme: 10.09.2024
Yayımlama: 15.03.2017
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Temel olarak kredi ve kredi kartı borçlarının ödenmediği durumda nasıl bir yol izlenebileceği 2015 yılında çıkartılan Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği ile düzenleniyor. Yazımızı da bu yönetmelik kapsamında oluşturduk.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Borcu Ne Zaman Avukatlık Olur?

Yönetmeliğin 18’inci maddesinde, birbirini izleyen en az iki taksit ödemesinin yapılmaması durumunda bankanın tüketiciye 30 gün süre tanıyarak borcun tamamını isteme hakkı bulunuyor. Toplamda bu süre yaklaşık 90 gün olsa da birbirini izleyen iki taksit ödemesine dikkat etmek gerekiyor. Aksi durumda bu aşamadan sonra tüm inisiyatif bankanın elinde bulunuyor.

Kredi Borcu Ödenmediği Zaman Ne Kadar Faiz Uygulanır?

Yasal takip durumu dâhil, geç ödemelerde kullandığınız kredi faiz oranının en fazla %30 fazlası bir gecikme faizi uygulanabiliyor. Yani aylık %1 faiz üzerinden kredinizi kullandıysanız en fazla aylık  %1,30 oranı üzerinden bir gecikme faizi uygulanabilir.

Kredi Geç Ödemelerinde Faiz Üstüne Faiz Uygulanır mı?

İlgili yönetmelikte “Temerrüt hâli de dâhil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmaz.” ifadesi yer alıyor. Yani yasal takip süreçleri dâhil, kredi ve kredi kartınızı geç ödemenizden dolayı hesaplanan gecikme faizi üzerine, faiz uygulanamaz. Faiz sadece kalan anaparanız üzerinden hesaplanabilir. 

Ödenmeyen Kredi İçin Banka ile Anlaşma Yoluna Gidilebilir mi?

Kredi ödemelerinizde aksamalar yaşamanız durumunda kredi notunuz hızlı bir şekilde düşer. Bu süreçte bankalar genellikle anlaşma yoluna gitseler de alternatif ödeme seçeneklerinde uzlaşılması zordur. Yani kredi notunuz düşmesi durumunda inisiyatif çoğunlukla bankanın elinde olur. Bunun için en doğru yol kredi ödemeleriniz bozulmaya başlamadan önce banka ile farklı ödeme planı için anlaşma yoluna gitmeye çalışmanızdır.

Farklı Bankalardan Kredi Kullanarak Borçlar Kapatılabilir mi?

Borçlu olduğunuz banka haricindeki bankalardan, borç kapatma kredisi olarak adlandırılan kredi ürünlerini kullanma şansınız mevcut. Bu kredilerin mantığı ise tüm borçlarınızı tek bir kredi çatısı altında toplamaktır. Ancak borç kapatma kredilerinde, yeni kredilerde uygulanan prosedürlerin neredeyse tamamı uygulanır. Yani temel olarak kredi notunuzun ve kayıtlı gelirinizin almak istediğiniz kredi için yeterli olması gerekir.

En Uygun Borç Kapatma Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için kredi hesaplama aracı sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Borçlarından Dolayı Banka Hesapları ile Maaş Hesabına Haciz Gelir mi?

Kredi ödemelerinden dolayı yasal işlem başlatması durumunda, banka hesaplarınıza haciz koyulabilir. Sadece maaşınızın en fazla %25’ine haciz gelebileceği için maaş hesabınızın tamamına haciz konulamaz. Öte yandan hesaplarınıza haciz gelmesi durumunda maaş hesabınızın hangisi olduğunu ilgili kurum veya kişilere bildirmeniz gerekebilir.

Daha detaylı bilgi için E-haciz yazımıza bakabilirsiniz.

Kredi Borcunun Ödenmemesi Durumunda Konuta ve Eşyalara Haciz Gelir mi?

Kredi borcunuzu ödememeniz durumunda, size ait olan tüm taşınmaz ile araçlara haciz işlemi başlatılabilir. Eşyalarınızdan ise gündelik yaşam için lüzumlu görülen koltuk, yatak, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi eşyalarınız haczedilemez. Bunun dışında, kıymetli evrak, antika, değerli taş ve madeni süs eşyaları haczedilebilecek mallarınız arasında yer alır.

Aile ile Yaşanması Durumunda Aile Mallarına Haciz Gelir mi?

Kişinin kendi adına kayıtlı olmayan herhangi bir taşınmaz veya eşya için haciz işlemi yapılmaz. Yani ailesinin yanında yaşayan bireyin borcundan dolayı, kendi üzerine olmayan aile konutu veya eşyalarına haciz işlemi yapılamaz. Öte yandan aile bireylerinden birinin kefillik durumunu kapsayacak şekilde kredi evraklarına imza atması halinde, aile mallarının sahiplik durumuna göre işlem yapılabilir.

Kredi Borcu Ne Zaman Varlık Yönetim Şirketine Devredilir?

BDDK’dan lisanslı olarak faaliyet gösteren 12 varlık yönetim şirketi bulunuyor. Bankaların çoğunluğu belirli bir sürede (genellikle 1 veya 2 yıl) finansmanını sağlayamadığı alacaklarını bu varlık yönetim şirketlerine belirli bir bedel karşılığında devrediyor. Bu süreçten sonra kredi borçlusu bankayla değil bu şirketler ile muhatap oluyor. Varlık yönetim şirketleri bu durumda hangi aşamalardan geçer nerede duruma dahil olur öğrenmek için ilgili bir avukattan danışmanlık almakta yarar vardır. 

Varlık yönetim şirketleri listesine ulaşmak için tıklayın  

Kredi Borcunu Yapılandırmak İçin İzlenecek Alternatif Yollar Nelerdir?

Bu süreçte kredi ödemelerinizi istediğiniz şartlara yakın olarak yapılandırabilmeniz için ipotek vermeniz veya kefil gösterip bankalara ek güvence sunmanız etkili olur. Bunun için önceliği borçlu olduğunuz bankaya vererek, ek teminatlar ile kredi yapılandırma ihtimalinizi arttıramaya çalışmanız, iyi bir alternatif yoldur.

Kredi Borcu Ödenmemesi Durumunda Kefile Ne Zaman İşlem Başlatılır?

Kredi işlemlerinde kefil olmak, borçlunun borcunu ödememesi durumunda tüm borcu ödemeyi kabul etmek anlamına gelir. Bu durumda kredi borçlusunun üst üste iki kredi taksit ödemesini yapmaması halinde, verilen 30 günlük süre içerisinde genel olarak kefil de bilgilendirilerek uyarılır. Eğer bu 30 günlük süreç içerisinde ödeme yapılmaz ise öncelik kredi borçlusu olarak tüm yasal süreçler kefile de uygulanır. Yani kredi kefilinin hesaplarına, gayrimenkul ve araçlarına haciz işlemi yapılabilir.

Kredi Kartı Borcu Ödenmediği Zaman İzlenecek Süreç Farklı mı?

Kredi kartı aslında kredi ile benzer bir yapıya sahip olduğu için süreç yaklaşık olarak aynıdır. Buradaki tek değişiklik ise ödemenin 2 kez değil, 3 kez yapılmaması durumunda kredi kartının kapatılması ve tüm dönem borcunun borçludan talep edilmesidir. Yani 3 kez üst üste kredi kartı asgari ödemesinin yapılmaması durumunda kredi kartı kullanıma kapatılır. Bunun yanından bir takvim yılı içerisinde farklı zamanlarda 3 kez asgari ödemenin zamanında yapılmaması halinde, kredi kartı nakit kullanıma da kapatılabilir.

Bu konuda daha detaylı bilgi almak için kredi kartı borcu ödenmezse ne olur yazımıza bakın.

Özet Olarak Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Diyorsanız:

  1. Eğer kredi ödemeleriniz gecikmedi ise size daha uygun kredi ödeme seçeneklerini araştırın.
  2. Ödemeleriniz gecikmede ise banka veya avukatı ile anlaşma yoluna gidin.
  3. Sizin ve eşinize ait taşınmazların tamamına haciz getirilebileceğini göz ardı etmeyin.
  4. Maaş hesabınızın 1/4'üne, diğer tüm hesaplarınızın ise tamamına e-haciz getirilebileceğini bilin.
  5. Kredi borcunuz Varlık Yönetim Şirketleri devir olursa, faiz silme veya taksitlendirme imkânı sundukları için muhakkak görüşün. 

Kredi borcunun hukuki olarak silinmesi veya zaman aşımına uğraması gibi durumlar çok mümkün değildir. Bunun için bu borcu eninde sonunda ödeyeceğiniz düşüncesi ile hareket etmeniz en doğru yaklaşım olur. Ayrıca kredinin yasal takip süreci hakkında daha detaylı bilgi için kredi borcu yasal takip süreci yazımızı inceleyin. 

Kefil ve Evrak Talebinde Bulunmadan Kredi Kullandıran Bankalar

N Kolay Kredi (Aktif Bank)
Evrak talep edilmiyor
Kefil istenmiyor N Kolay Kredi İncele
Enpara.com
Evrak talep edilmiyor
Kefil istenmiyor
Enpara Kredi İncele
CEPTETEB
Evrak talep edilmiyor
Kefil istenmiyor CEPTETEB Kredi İncele
ING Bank E-Kredi
Değerlendirme sonucu istenebiliyor Kefil istenmiyor ING E-Kredi İncele

*Bu konuda daha detaylı bilgi için kolay kredi yazımızı inceleyin. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder