times
Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

78/1-a Trafik Cezası: Emniyet Kemeri Takmama

Güncelleme: 21.10.2024
Yayımlama: 03.10.2024
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

78/1-a Trafik Cezası Nedir?

78/1-a trafik cezası kodu, araçta emniyet kemeri olmaması veya emniyet kemeri takmama cezasının kodudur.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ne Kadar?

2024 yılı için 78/1-a yani araçta emniyet kemerinin olmaması veya emniyet kemeri takmamanın cezası 691 TL’dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 517,50 TL'dir.

2024 Emniyet Kemeri Takmama Cezası

25 Kasım 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan 32380 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre 2024 yeniden değerleme oranı %58,46'dir. Yeniden değerleme oranı baz alınarak yapılan hesaplamaya göre 2024 emniyet kemeri takmama cezası (78/1-a) 691 TL, indirimli tutarı ise 517,50 TL olacaktır. 

Emniyet Kemeri Takmama Cezasının İndirimli Tutarı Ne Kadar?

Emniyet kemeri takmamanın cezası tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 517,50 TL olarak ödenir.

Tüm trafik cezası fiyatlarını öğrenmek için trafik cezası fiyatları ve erken ödeme hesaplama sayfamızı inceleyin.

Emniyet Kemeri Takmama Cezasının İndiriminden Yararlanma Şartı Nedir?

Emniyet kemeri takmama cezasını indirimli tutar üzerinden ödemek için tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde cezanın ödenmesi yeterlidir.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Yolculara da Uygulanır mı?

Araç seyir halindeyken emniyet kemeri takılması sürücü ve yolcu için zorunludur. Yani sürücü ve yolcu ayrımı olmadan emniyet kemeri takmayanlara ceza uygulanır. Yolcular kesilen emniyet kemeri cezasını ise kendileri öder.

Emniyet Kemeri Takmamanın Ceza Puanı Nedir?

Emniyet kemeri takmama cezası için 15 ceza puanı uygulanır. Geriye doğru bir yıl içerisinde 100 ceza puanına ulaşıldığında sürücü belgesine 2 ay süreyle el konulur ve eğitime tabi tutulurlar.

Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanmandan Dolayı Ehliyete El Konulur mu?

Geriye doğru bir yıl içerisinde 100 ceza puanına ulaşılması durumunda ehliyete 2 ay süreyle el konulur. Sadece emniyet kemeri takmamadan dolayı ceza alınması durumunda, 1 yıl içerisinde 7 defa bu cezanın alınması durumunda ehliyete el konulur.

Emniyet Kemeri Takmama Ceza Sorgulaması Nereden Yapılır?

Emniyet kemeri takmama cezası olup olmadığının sorgulaması, e-Devlet araç plakasına yazılan ceza sorgulama sayfasından araç sahibi tarafından yapılabilir.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Nereden Ödenebilir?

Trafik cezaları online olarak interaktif vergi dairesinden, anlaşmalı bankaların uygulamaları veya internet siteleri üzerinden ödenebilir. Bunun yanında vergi dairesi şubeleri, anlaşmalı bankaların şubeleri veya ATM’leri üzerinden ödenebilir. 

Emniyet Kemeri Takmama Cezasının Geciktirilmesinin Cezası Nedir?

Trafik cezalarının ödenmemesi durumunda her ay %5 gecikme faizi uygulanır. Ancak gecikme faizi toplamı ceza tutarının iki katından fazla olmaz. Öte yandan geciken trafik sigortası borcundan dolayı e-haciz uygulaması başlatılabilir ve araç muayene randevu alınamaz. 

Kaynaklar:

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik İdari Para Ceza Rehberi

Karayolları Trafik Yönetmeliği

Emniyet Genel Müdürlüğü Ceza Puanı Uygulama

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder