times
Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Kredi Notum Kaç Olmalı?

Güncelleme: 12.09.2024
Yayımlama: 04.11.2015
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Kredi Notu; 1 - 699 çok riskli, 700 - 1099 orta riskli, 1100 - 1499 az riskli, 1500 - 1699 iyi, 1700 - 1900 çok iyi aralıklarında değerlendirilmektedir ve bankaların kredi vermesi için kredi notunun 1500 ve üstü olması gerekmektedir.

Kredi notu 0-1900 puan arasında hesaplanır. Puan aralıklarına göre genel çıkarımlar:

  • Kredi notunun "0" olması: Bankalarla hiç kredi/kredi kartı çalışmasının olmadığı veya 5 yıldır aktif çalışma olmadığı anlamına gelir.
  • Kredi notunun 1 ila 699 arasında olması: Genel olarak son 5 yıl içerisinde bankalarla kredi/kredi kartı çalışmasında düzensizlik olması, gelirine oranla fazla kredi borcu veya yasal/idari takip durumu anlamına gelir.
  • Kredi notunun 700 ila 1099 arasında olması: Genel olarak son 5 yıl içerisinde bankalarla kredi/kedi kartı çalışmasında düzensizlik olması veya gelirine oranla fazla kredi borcunun olması anlamına gelir.
  • Kredi notunun 1100 ila 1499 arasında olması: Genel olarak yakın bir dönemde bankalarla kredi/kredi/kartı çalışmasında kısa vadeli düzensizlik, gelirine oranla fazla kredi borcunun olması veya riskli olan kredi notunda son dönemde toparlanma anlamına gelir.
  • Kredi notunun 1500 ila 1699 arasında olması: Genel olarak yakın bir dönemde bankalarla kredi/kredi kartı çalışmasının düzgün olması ve kredi/kredi kartı borcunu ödeyebilecek yasal gelire sahip olması anlamına gelir.
  • Kredi notunun 1700 ila 1900 arasında olması: Genel olarak son 5 yıl içerisinde bankalarla kredi/kredi kartı çalışmasının düzgün olması ve kredi/kredi kartı borcunun gelirine göre çok düşük veya olmaması anlamına gelir.
Kredi Notu Aralığı
Risk Grubu
Kredi Kullanma İhtimali 
1-699
En Riskli
Çok Düşük
700-1099
Orta Riskli
Düşük
1100-1499
Az Riskli
Gelire Bağlı
1500-1699
İyi
Yüksek
1700-1900
Çok İyi
Çok Yüksek

Not: Yukarıdaki çıkarımlar bankaların değerlendirmelerine göre oluşturulan varsayımlardır. Bankaların dönemsel politikalarına ve kişinin gelir düzeyine göre değişkenlik gösterebilir.

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu, bankalar üzerinden kullanılan kredi kartı, ihtiyaç ve konut kredisi gibi tüm kredi hareketlerinin ortak bir yerde toplanarak analiz edilmesi sonucunda oluşan puanlama sistemidir. 

Kredi notu ile alakalı genel olarak bilinmesi gerekenler ise şu şekilde:

  • Kredi notu, ülkemizde 9 bankanın ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından oluşturulur.
  • KKB'nin hizmet platformu olan Findeks tarafından son kullanıcıya satış yapılır.
  • Ülkemizde faaliyet gösteren tüm bankalar KKB'ye kullanıcı verilerini gönderir.
  • Verilerin değerlendirmesine göre 1 ila 1900 puan arasında kredi notu oluşur.
  • 5 yıl aktif kredi/kredi kartı ve KMH (Kredili Mevduat Hesabı) çalışması olmayan kişilerin kredi notu sıfır (0) olur ya da oluşmaz.
Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir?
Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir?

e-Devlet sistemi üzerinden kredi risk durumunuzu nasıl sorgulayabileceğinizi e-Devlet kredi notu sorgulama sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Kredi Notunun Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır?

Bankalar ve diğer finans kurumları, bireylerin kredi notunu hızlı ve otomatik bir değerlendirme kriteri olarak kullanırlar. Yani buradaki amaç, kredi başvurusu yapan müşterilerin hızlıca ilk elemesini yaparak daha detaylı incelemeye alacağı müşterileri düşük maliyet ve minimum zamanda belirlemektir.

Aşağıdaki tablo hangi not aralıklarını hangi risk gruplarında değerlendirdiğini gösteriyor. Tutarlar ve risk gruplarını genel bir çerçeve belirtmesi için örnek olarak listeledik. Her finansal kurumun değerlendirmesi farklı olabilir.

En Riskli Orta Riskli Az Riskli İyi Çok İyi
1-699 700-1099 1100-1499 1500-1699 1700-1900

Tablodakine benzer bir değerlendirme yapan bir banka, puanlaması 1 ile 699 arasında olan yani en riskli gruba büyük ihtimalle kredi başvurusu için hızlı bir şekilde ret cevabı dönecektir. Mesela bankların SMS ve benzeri kampanyalarda anında değerlendirme yaparak dönmesi bu şekilde bir değerlendirme yapıldığı için mümkün oluyor. Bunun tersi olarak "iyi" ve "çok iyi" kategorisine giren müşteriler de büyük ihtimalle onaylanacaktır.

Bankaların asıl tereddüt yaşadıkları alan ise, “Az Riskli” olarak adlandırdıkları grup. Bu durumda olan kişiler aylık gelir durumlarına, mesleklerine ve çalıştıkları kurumlara bağlı olarak bankalar tarafından değerlendirilmektedir.


Kredi notu kişinin geçmiş ödeme performansı ve borçluluk oranı gibi faktörlere göre hesaplanır. Detaylar için kredi notu nasıl hesaplanır yazımızı inceleyin.


Kredi Notum En Az Kaç Olursa Rahat Kredi Kullanabilirim?

"Sorunsuz kredi kullanmak için kredi notum kaç olmalı?" Bu sorunun cevabı, başvuru yapmış olduğunuz bankaya ve gelir durumunuza göre değişiklik gösterir. Ancak bir genelleme yapmak gerekirse, notunuz 1500 ve üzeri ise kafanız rahat olabilir.

Kredi Notu Düşük Olanlara Kolay Kredi Veren Bankalar

N Kolay Kredi (Aktif Bank)
Evrak talep edilmiyor
Kefil istenmiyor
CEPTETEB Kredi
Evrak talep edilmiyor
Kefil istenmiyor
Enpara.com Kredi
Evrak talep edilmiyor
Kefil istenmiyor
ING Bank E-Kredi
Değerlendirme sonucu istenebiliyorKefil istenmiyor

Tabloda belirtmiş olduğumuz bankalar, evrak ve kefil talep etmemeleri ve süreçlerinin tamamen online olmasından dolayı nispeten diğer bankalara göre daha kolay kredi kullanıdırımı yapar. Ayrıca düşük kredi notu olan müşterilerine kredi kullandırma oranları da verilerimize göre daha yüksektir. Bu konuda daha detaylı bilgi için en kolay kredi veren bankalar  yazımızı inceleyin.

Kredi Notunu Yükseltmenin En Hızlı Yolu Nedir?

Ödemeleri düzenli olduğu sürece aktif olarak kredi kartı kullanmak, kredi notunu yükseltmenin en hızlı yoludur. Öte yandan kredi kartı başvurularının değerlendirmesinde kredi kadar önemi olmasa da kredi notu dikkate alınır. 


En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.


Kredi Notu Haricinde Değerlendirilen Faktörler Nedir?

Kredi notu, kredi değerlendirmesi için önemli bir veri olmasına rağmen tek değerlendirme ölçütü değildir. Kredi notu yüksek olan bir kişinin kredi talebini banka olumsuz olarak değerlendirebilir. Veya düşük notlu bir müşteri geçmişte yaşadığı problemleri ve mevcut durumunu iyi anlatabilirse, kredi kullanabilir. Bankaların kredi notu haricinde neleri değerlendirdiklerine bir bakalım:

1- Bankalara olan toplam borcunuz, aylık taksitiniz ve gelir durumunuz

Bankaların çoğunluğu gelir durumunuzu değerlendirirken aylık ödeyebileceğiniz en yüksek kredi tutarını, aylık gelirinizin yarısı olarak belirlemektedir. Örneğin, bir kişinin aylık 3.000 TL geliri olduğunu varsayalım. Bu kişi bankaların çoğunluğu tarafından en fazla aylık 1.500 TL kredi ödeyebilir olarak değerlendirilecektir. Bu kişinin aylık kredi ödemeleri 1.500 TL’ye ne kadar yaklaşıyorsa, alabileceği ek kredi tutarı da o kadar azalacaktır.

Ayrıca bu hesaplamayı güncel faiz oranları ile ne kadar kredi çekebilirim  hesaplama aracımız üzerinden de yapabilirsiniz.

2- Çalışma şekliniz ve çalışmakta olduğunuz kurum

Devlet memuru veya özel sektör çalışanı olmanız, bankaların kredi değerlendirmesini olumlu yönde etkiler. Temelde bu ayrımın yapılması, devlet memurlarının işten çıkarılmasının zor, gelirlerinin ise daha düzenli olmasından kaynaklanır. Bankalar, geliri daha düzenli olan kişileri, kredinin geri ödenmemesi bakımından daha az riskli olarak görürler.

Özel sektör çalışanlarının, çalışmakta oldukları kurumun sağlam bir yapıya sahip olup olmadığı da araştırılır. Bunun nedeni, şirketin kapanması/iflas etmesi veya maaş ödemelerinin yapılamaması durumlarını kontrol etmektir.

Kredi Notu Aralıkları

Kredi Notu Aralığı
Risk Grubu
Kredi Kullanma İhtimali 
1-699
En Riskli
Çok Düşük
700-1099
Orta Riskli
Düşük
1100-1499
Az Riskli
Gelire Bağlı
1500-1699
İyi
Yüksek
1700-1900
Çok İyi
Çok Yüksek

*Tablo, Hesapkurdu.com üzerinden bankalara kredi başvurusunda bulunan kullanıcıların verilerine göre sadece bilgi amaçlı bir “genelleme” olarak oluşturuldu.

Ayrıca bu konuda daha detaylı bilgi için kredi notu hesaplama sayfamıza bakın.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder