times
Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Kredi Notunda Kara Liste Nedir?

Güncelleme: 12.09.2024
Yayımlama: 04.11.2015
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Kara liste sözü ile aslında kastedilen, finans sektöründeki ismi ile yasal takip durumudur. Yasal takip ise basit anlamda, kredi ürünlerinin belirli bir süre ödenmemesinden dolayı yasal yollar ile tahsil edilmeye gidilme işlemidir. Finansal ürünleri yasal takip işleminde olan veya daha önce yasal takip geçirmesinden dolayı kredi notu çok düşük olan kişiler için halk arasında daha çok kara liste sözü kullanılır.

Kredi Notum Düşerse Kara Listeye Alınır mıyım?

Finansal ürünlerine geç ödeme yaptığı için kredi notu düşen kişileri kara listede olarak tanımlamak da doğru olmaz. Finansal ürünleri geç ödeyen bir kişi ile yasal takibe düşen kişi arasında kredi veren kurumlar açısından değerlendirmede büyük farklılıklar var. Bundan dolayı geç ödeyen bir kişi ile yasal takibe düşen kişiyi aynı tanımlama içerisinde değerlendirmek doğru olmaz.

e-Devlet sistemi üzerinden kredi risk durumunuzu nasıl sorgulayabileceğinizi e-Devlet kredi notu sorgulama sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Ne Kadar Süre Ödeme Yapmayan Kara Listeye Girer

2015 Mayıs’ta çıkan, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği 18. maddesinde kredinin geç ödenmesi durumunda kredi veren kurumun yasal olarak nasıl bir yol izleyebileceği açıklanmış.

Madde 18:“…Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksiti ödemede temerrüde düşmesi hâlinde kullanılabilir. Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur….”

İlgili yönetmelikte yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere birbirini izleyen iki taksit ödenmemesi durumunda, süre verilerek yasal işlemler başlatılıyor. Tebliğ edilen 30 günlük sürede ödeme yapılmaması durumunda ise, yasal takip başlatma hakkı doğuyor. Yani, toplam 90 gün (3 taksit) ödeme yapılmaması durumda kara listeye alınmış olunuyor. Bu belirtilen yasal sürelere ek olarak kredi veren kurumlar süre verebilir. Ancak, kredi veren kurumların yasal süreleri uzatma konusunda çok fazla esneme yapmadıkları da bilinmektedir.

Kara Listeye Alınmak Bankalardan Hariç Hangi Kurumları Etkiler?

Kara listeye alınmak sadece bankalarda değil, kredi notunu kullanan tüm kurumlarda etkilidir. Bunların başında bankalar, tüketici finansman şirketleri, faktoring şirketleri olmak üzere KKB’ye üye olan ve ağırlığı finans sektöründe olan toplam 190 üye kuruluş (2023 yılı üye sayısı) kredi notunu kullanarak müşterilerinin taleplerini değerlendirmektedir.

KKB ve Findeks nedir öğrenmek ve çalışma prensipleri hakkında bilgi almak için KKB ve findeks nedir yazımızı inceleyin.

Kara Listeye Alındıktan Sonra Haciz Gelir mi?

Yasal olarak kurum veya kişinin zamanında ödemesi yapılmamış alacağı olmasından dolayı haciz işlemi başlatılabilir. Bundan dolayı finans sektöründe bu işlemler yasal takip olarak nitelendirilir. Haciz işlemlerinde borçlunun adına ait gayrimenkul veya araç varsa bunlara haciz (icra) gelecektir. Bunun haricinde borçlunun adına kayıtlı olan gayrimenkul veya araç yoksa evin içerisindeki eşyalara haciz koymak için genellikle kredi veren kurumlar haciz memurları ( özellikle ufak meblağlar için) artık göndermiyor. Bunun nedeni, kullanımı zaruri olan ev eşyalarına (buzdolabı, çamaşır makinesi, halı, vb.) yasal olarak haciz konulamaması ve kredi veren kurum için kötü bir reklam olması yatıyor.

Finansal kurumlar borçlunun üzerine kayıtlı olan varlıklardan alacağını tahsil edememesi durumunda borçlunun maaşına, banka hesaplarına belirli oranlarda haciz getirerek alacaklarını tahsil etmeye çalışıyorlar.

Belirtmiş olduğumuz yöntemler haricinde finansal kurumlar bu süreçte, taksitlendirme, faiz silme ve benzeri yollar ile borcunu tahsil etmek için borçlu ile anlaşma yoluna gitmeye çalışıyor. Eğer tüm yollardan bir sonuç alınamaz ise genellikle alacaklarını varlık şirketleri devir ediyorlar. Varlık şirketlerinin çoğunluğu finansal kurumlara göre daha uzun taksitler ile alacaklarını tahsil etmeye çalışıyor.


En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Kara Listeden Çıkmak İçin Ne Yapılmalı?

Kara listeden çıkmak için öncelikle tüm borçlarını kapatılması gereklidir. Aksi durumunda kara listede kalmaya devam edileceğinden dolayı hiçbir kredi işleminde finansal kurumlar yardımcı olmayacaktır.

Tüm borçlar kapatılmış dahi olsa önceden yasal takibe düşüldüğünü kredi veren kurumlar görülebildiği için bir yerde hâlâ kara listede olmaya devam edilir. Bu durumda yapılması gereken tekrar finansal ürünler kullanarak kredi notunu yükselmesini sağlayıp kredi veren kurumlara düzenli ödeme yapılabileceğinin gösterilmesidir.

Bir de sanılanın aksine kredi veren kurumlar ile düzenli çalışma olmadığı sürece belirli bir süre bekleyerek (5 yıl gibi) kara listeden çıkılamıyor. Bunun nedeni kredi notunuzun finansal çalışmalarınızın analiz edilip değerlendirmesi sonucunda oluşmasıdır.

Kredi notu nasıl hesaplanır detaylı öğrenmek için kredi notu hesaplama nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edin. 

Kara listeden çıkmak için izlenebilecek temel yollar:

1. Düşük limitlide olsa da bir kredi kartı alın

Takibe düşmüş finansal ürünlerinizi kapattıktan sonra bir kredi kartı edinmeye çalışılmalı. Bankalar doğal olarak kredi kartı talebini ret edebilir ama maaş alınan bankalar öncelik vererek bir kredi kartı talebinde bulunulmalıdır. Eğer olumsuz olursa bazı banklarda kart limitiniz kadar nakit parayı hesabınız tutmanız şartı ile kredi kartı verebiliyor. Bu ve benzeri yolları izleyerek bir kredi kartı edinilmeye çalışılmalıdır.

2. Otomatik ödeme talimatları tanımlayın

Kredi notuna çok fazla etkisi olmasa da banka hesapları ve otomatik ödeme talimatları ile bankalar ile çalışmalar aktif hale getirilebilir. Bu sayede bankalardaki aktif işlem sayınızı arttırarak kredi ve kredi kartı kullanma ihtimalini attırılabilir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder