Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Hesaplama
Kredi Kartı Asgari Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kredi kartı asgari ödeme tutarı hesaplama kredi kartı limiti ve dönem borcuna göre yapılır.
Limit 50.000 TL altında ise dönem borcunun %20’si alınır.
Limit 50.000 TL ve üstündeyse dönem borcunun %40’ı alınır.
*Güncel kredi faiz oranlarını görmek ve hesaplama yaparak ödeme planı oluşturmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Nedir?
Kredi kartı asgari ödeme tutarı, "kredi kartı dönem borcunun" BDDK kararına göre %20 ila %40 arasında belirlenen en alt ödeme tutarıdır.
26.09.2024 tarihinde BDDK tarafından bu oran limiti 50 bin TL'nin altında olan kredi kartları için %20, limiti 50 bin TL'nin üzerinde olan kredi kartları için %40 olarak belirlenmiştir. Eğer bu tutarı ödemekte gecikirseniz banka borcunuz için "gecikme" bildirimi düşer ve bu bilgi anında Kredi Kayıt Bürosuna gönderilerek kredi notunun düşmesine sebep olur.
Kolay Onaylanan Kredi Kartları
Kredi Kartı Asgari Ödeme Yüzde Kaç?
Kredi kartı asgari ödeme yüzdesi 09.06.2022 tarihinde BDDK tarafından limite göre belirlenmiştir:
- limiti 50 bin TL'nin altında olan kredi kartları için %20
- limiti 50 bin TL ve üzerinde olan kredi kartları için %40
Kredi Kartı Asgari Örnek Hesaplama
Kredi kartı asgari ödeme tutarı örnek hesaplaması yapalım:
Dönem Borcu |
Kredi Kartı Limiti |
Asgari Ödeme Tutarı |
---|---|---|
5.000 TL |
50.000 TL altı |
1.000 TL |
8.000 TL |
50.000 TL altı | 1.600 TL |
5.000 TL |
50.000 TL ve üstü | 2.000 TL |
8.000 TL |
50.000 TL ve üstü | 3.200 TL |
10.000 TL Asgari Ödemesi Ne Kadar?
10.000 TL kredi kartı borcunun asgari tutarı eğer kredi kartı limiti 50.000 TL altındaysa 2.000 TL, 50.000 TL ve üstündeyse 4.000 TL'dir. Yani kredi kartı limitine göre 2.000 ve 4.000 TL arasında değişir.
Kredi Kartı Minimum Tutarı Ödenmezse Ne Olur?
İki ay kredi kartı minimum tutarının üst üste ödenmemesi durumunda kredi kartı kullanıma, bir takvim yılı içerisinde üç defa geç ödenmesi durumunda ise nakit kullanıma yasal olarak banka tarafından kapatılabiliyor. Detaylı bilgi için kredi kartı borcu ödenmezse ne olur yazımızı inceleyin.
Kredi Kartı 3 Kez Asgari Ödeme Yapılırsa Ne Olur?
Kredi kartının üst üste asgari tutarı ödendiğinde kart borcunun tamamı ödenmiş kabul edilmez ancak herhangi bir yasal takip işlemi de uygulanmaz. Kredi kartına ekstrenin sadece asgari tutarı ödendiği takdirde kalan tutara, bir sonraki ay Merkez Bankasının belirlediği akdi faiz oranı eklenir.
Kredi kartının sürekli asgari tutarını ödemek mevcut borç durumunu arttırabilir veya sürekli yüksek borçlu görünmeye sebep olabilir. Bu durum da kredi notuna olumsuz etki edebilir.
En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:
Kredi Kartına Asgari Ödeme Yapılmasının Kredi Notuna Etkisi
Kredi kartı asgari ödeme tutarını ödemeniz durumunda, kredi notu algoritmasında "ödemesi yapıldı" olarak algılanarak kredi notunuza geç ödeme olarak yansımaz. Ancak sadece asgari tutar ödendiği ve diğer borçlar baki kaldığı için mevcut borç durumunuz fazla gözükebilir. Geliriniz mevcut borç durumunuza göre yüksekse bankacılık işlemlerinde (örneğin yeni kredi başvurusu v.b.) herhangi bir sıkıntı olmayacaktır.
Editörün Notu: Asgari ödeme tutarını ödemezseniz kredi notunuz ciddi anlamda düşebilir. Kredi kartı dönem borcunun tamamını ödemek için yeterli paranız olmasa bile asgari ödeme tutarını bir şekilde ödemeye çalışmanız iyi olur.
Kredi Kartının Asgarisini Ödeyince Faiz İşler mi?
Kredi kartına ekstrenin sadece asgari tutarı ödendiği takdirde kalan tutara, her ayın sondan beşinci günü Merkez Bankası tarafından belirlenen akdi faiz oranı eklenir.
Asgari Ödeme Yapıldığı Zaman Uygulanan Faiz Oranı
Kredi kartınıza asgari ödeme yaptığınız zaman, geriye kalan dönem borcunuza uygulanan akdi faiz oranı 2024 yılı için 1 Ekim'den itibaren aylık %4,25'tir. Akdi faiz oranı olarak kastedilen ise piyasada kredi kartına gecikme durumu hariç uygulanabilecek en yüksek faiz oranıdır.
İlgili kanunda, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, azami akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit etmeye yetkilidir ve belirlediği bu oranları her ayın sondan beşinci günü açıklar." ifadesi yer almaktadır. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için kredi kartı gecikme faizi aracımızı kullanın.
Kaynaklar:
10.03.2007 Tarihli 26458 Sayılı Banka Kartları ve Kredi kartları Hakkında Yönetmelik
30.03.2020 Tarihli 8975 Sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı
Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.